Pàgines

dimecres, 14 d’abril del 2010

14 d'abril. República Catalana.

Avui, 14 d'abril, és commemora el 79 aniversari de la proclamació de la República Catalana per Francesc Macià des del balcó de la Generalitat.

També els republicans espanyols commemoren la proclamació de la Segona República Espanyola.

Tots plegats, republicans catalans i espanyols tenen, tenim, el 14 d'abril com una data assenyalada. En el cas català,la República Catalana esdevingué ràpidament govern autònom de la Generalitat de Catalunya en comptes d'estat confederat i, certament, som molts els que sentim que es van perdre bous i esquelles amb el canvi, ara bé, també sabem que aquest canvi va ser inevitable. Objectivament, aquella Generalitat va ser el millor que es va poder obtenir en aquell moment.

Durant unes hores vibrants, enmig del desconcert pel canvi de règim, Francesc Macià va fixar el llistó de les aspiracions nacionals de molts catalans. Per a molts de nosaltres, aquesta fita ens marca l'objectiu i el camí. Molts de nosaltres ni hem renunciat ni renunciarem a aquest anhel republicà, ans al contrari, fem d'aquest objectiu la nostra motivació per a la lluita política, social i sindical. Ens anima aquell esperit republicà.

Avui, a Madrid, un grup de jutges del Regne d'Espanya estan debatent sobre l'estatut d'autonomia de Catalunya que el poble català va aprovar en referèndum. Uns jutges estrangers s'atreviran a esmenar un text per negar-nos als catalans la nostra identitat nacional, la nostra identitat personal, en definitiva, com si això fos possible.

A Madrid avui no jutgen l'estatut. Avui jutgen a Catalunya. Igual com el franquisme va "jutjar" i afusellar a Companys, i a tants d'altres patriotes catalans republicans. Avui, a Madrid, ens jutgen i s'atreviran a negar-nos la nostra identitat. Això ho fan, quina ironia o potser no, el mateix dia que es va proclamar la República Catalana. Certament, finir la República Catalana va permetre la consolidació de la República Espanyola. Esventrar l'estatutet servirà, en el seu esquema mental, per a consolidar al "Regne d'Espanya".

El "Regne d'Espanya" és l'hereu lligat i ben lligat de la dictadura feixista que va voler destruir els valors republicans i nacionals que van inspirar el 14 d'abril de 1931. Avui, la reencarnació d'aquell mal pretén esclafar de nou aquell esperit.

Ara, com llavors, contra el feixisme, República. República. República Catalana, no estatutet. A veure si entenem d'una vegada cap a on hem d'anar. La independència és el camí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada