Pàgines

dilluns, 8 de desembre del 2008

Grècia. Vaga general.

Continuen els aldarulls a Grècia i alimenten els meus dubtes: aquesta lluita als carrers, més enllà de la ràbia, quin objectiu té? Canviar el sistema?

Per una banda hi han revoltes i actes de violència. Per sort, de moment no hi han més morts. Hi han ferits, saquejos, baralles, destrosses, incendis...

Per l'altra banda, sembla ser que aquesta setmana està convocada una vaga general per protestar per la mort del noi, però també contra el govern grec que, pel que tinc entès, ha privatitzat les pensions, la universitat pública i la companyia aèria nacional grega; i, més genèricament, també per protestar contra un sistema que està ampliant la distància que separa rics i pobres; i per una crisi que està començant a deixar-se sentir amb cruesa.

La vaga és, potser, la forma de lluita més poderosa de la classe treballadora. Per una raó: està pensada, decidida i debatuda. Qui va a la vaga és conscient del que fa i del que representa i dels sacrificis que comporta. No és només conseqüència de la ira.

La vaga general indefinida és l'arma més efectiva en la lluita per la transformació social. La vaga general indefinida és l'arma. L'objectiu és el canvi social. La majoria de la classe treballadora ha d'estar convençuda de la necessitat i ha de tenir la voluntat de canvi social. Quan aquesta majoria està disposada a la lluita, aleshores hi ha la vaga.

Contra la vaga general indefinida cal esperar repressió i violència.

La vaga que es prepara a Grècia és general, però no indefinida. Pot tenir un efecte catàrtic, però no pretén canviar fonamentalment les coses. Potser acabarà amb un canvi de govern. Tanmateix, no sembla que un canvi de partit govern vagi a canviar res de forma substancial.

Cal pensar, doncs, que si les condicions no canvien, els resultats que se n'obtindran seran els mateixos i, en conseqüència, les revoltes i els disturbis es repetiran en un futur proper

Amb la d'avui, jan són tres les nits amb aldarulls a Atenes.

Revolta no és Revolució. Catarsi no és Transformació.

De moment, però, és el que més s'assembla.

Un altre món és possible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada