Pàgines

dimarts, 22 de juliol del 2008

Karadzic detingut

Radovan Karadzic ha estat capturat. Karadzic va ordenar i comandar el setge de Sarajevo (del 5 d'abril de 1992 al 29 de feber de 1996) que va provocar més de 12000 morts i 50000 ferits. Va ordenar i comandar la neteja ètnica de les zones de Sarajevo que els serbis van controlar; va ordenar i comandar la matança de 8000 homes bosnis a Srebrenica (juliol de 1995), una ciutat que, en teoria, era segura perquè estava protegida per uns 400 cascos blaus.

A Karadzic, aprenent de Hitler, l'han atrapat viu i el jutjaran i si es demostren les acusacions que se l'imputen, el condemnaran.

No. No seré jo qui condemni ningú a mort. Ni tan sols a aquest monstre.

Demanem-nos com a les acaballes del segle XX el feixisme va ser capaç de cavalcar de nou per Europa i dur a terme un genocidi.

Quan el 1984 a Sarajevo es van celebrar els jocs olímpics d'hivern, cap dels seus ciutadans no es podia imaginar que deu anys més tard, la seva ciutat es convertiria en un camp de batalla i en l'escenari del darrer genocidi racista que ha viscut Europa.

Alguns tertulians espanyols de l'època deien, quan encara no estava clar que tot allò esdevindria un genocidi racista, que Castilla era la Serbia de Espanya. Ningú no s'ha retractat d'aquelles paraules. No només això, el mateix comentari l'he sentit recentment per referir-se a la independència de Kosovo.

I hom pensa si no és impossible que un boig racista arribi al poder a Espanya i que llenci exercit i paramilitars a una neteja ètnica dels Països Catalans, Euskal Herria i Galiza.

Els ciutadans de Sarajevo no ho creien possible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada