Pàgines

dissabte, 7 de juny del 2008

divendres negre

L'euribor està per sobre del 5%. El petroli ha arribat ha tocar els 138.34$. Les borses europea i americana han baixat. Avui ha estat un divendres negre. Tot això són signes, i per alguns realitats punyents, d'una cosa que sabíem:

Que s'acosta una crisi com mai no s'havia patit. S'acosta, perquè encara no ha vingut el pitjor.

També sabem quins són els elements que l'expliquen:

El zenit de la producció de petroli. S'ha assolit, o està a punt de fer-ho, la quantitat màxima de producció diària de barrils. Cada cop s'extreu menys petroli, però cada cop hi ha més demanda.

Combinem això amb els efectes del canvi climàtic que es tradueixen, de moment, en la necessitat de més energia per fer front a situacions climàtiques extremes (sequeres, inundacions, temporals...) cada cop més habituals, a la destrucció d'infraestructures com a conseqüència d'episodis climàtics violents, a la desertització de zones de cultiu i els conseqüents moviments migratoris cap a zones que ara hauran d'afrontar dèficits energètics, de recursos i d'infraestructures per l'augment de la població

La crisi financera provocada per les hipoteques subprime als EUA. Fenomen que també s'ha repetit a UK i Espanya. Els bancs han comptat com beneficis les hipoteques d'alt risc que han venut a altres bancs, però ara no es poden realitzar els beneficis perquè no hi han quartos per pagar. No era riquesa real sinó especulació. Els bancs es deuen calers entre ells. Per tant s'apuja el preu del diner.

L'especulació. Les borses han viscut en el seu món especulatiu fins avui, però ara és massa evident que l'aparent riquesa sobre la que es mouen no correspon a riquesa real i han de fer una correcció, per tant baixaran. Tampoc baixaran gaire, buscaran altres productes per seguir amb el negoci de l'especulació i, de fet, ja n'han trobat algun, com els aliments, i segurament tornaran a pujar.

Hi ha qui especula, però també hi ha qui ho pateix. Hi han llocs del món on s'estan produït el que alguns anomenen les revoltes de la gana. Hi ha molta gent que de cop es troba que no li arriba per menjar i esclata la violència. Passa avui al tercer món, però poca broma, que té números que ens pot passar aquí també.

El TN d'aquesta nit ha estat revelador:

Transportistes i camioners tallant les autopistes... protestant pel preu del gasoil.

Pagesos fent tractorades... protestant pel preu del gasoil.

Pescadors amarrats a port i repartint peix gratis... protestant pel preu del gasoil.

No se si em deixo algú més. Tots els sectors que depenen directament dels combustibles estan acollonits perquè veuen que els seus marges de beneficis s'han esfumat. A molts d'ells aviat no els sortirà a compte treballar perquè, directament, perdran calers si ho fan.

Bé, ells són els primers perquè reben el cop directe del preu del gasoil, però no tinguem cap dubte que després venim la resta.

Malgrat el to apocalíptic d'avui, però, no és la fi del món. Però està clar que aquesta crisi tindrà conseqüències i moltes coses canviaran. Canviaran a bé o a mal i això depèn de molts factors. Nosaltres som un dels factors.

El que sí tinc per cert que patirem mentre canvien.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada