Pàgines

divendres, 28 de març del 2008

Apagada d'una hora contra el canvi climàtic

Demà, ciutats de 35 països es comprometen a NO consumir energia de 20:00 a 21:00. Una apagada d'una hora, per entendre'ns.

Es tracta d'un moviment reivindicatiu, però aquest cop, l'apagada d'una hora farà que es noti força més el descens del consum que no a les apagades de cinc minuts que venien sent la durada habitual d'aquestes accions.

A Barcelona, però, aquest cop les institucions, i l'ajuntament en particular, han preferit no apuntar-se a la iniciativa.

Recordo la primera acció d'aquest estil que es va fer l'1 de febrer de l'any passat. L'ajuntament de Barcelona s'hi va apuntar. Molts ciutadans també. Nosaltres vam baixar al carrer per veure com s'apagava el Tibidabo. Les coses com siguin: si no sabies on t'havies de fixar, no te n'adonaves que hi havia una "apagada". Tot i això va haver-hi un descens d'una mica mé del 3% del consum durant aquells cinc minuts.

L'acció es va tornar a repetir el 15 de novembre i, aquest cop, la participació va ser menor.

Ara, però, els testimonials cinc minuts donen pas a una hora, també testimonial, però que ja suposa un cert esforç. Si les elèctriques es van emprenyar per la disminució dels beneficis que podien suposar cinc minuts, no diguem com es posarien amb l'aturada d'una hora

Bé, en tot cas, l'ajuntament no s'ha apuntat a aquesta aturada. Ignoro si hi han ciutats i pobles dels Països Catalans que participin d'aquesta acció. Barcelona no. I dubto que a títol particular ho facin gaires ciutadans.

És un acció més de conscienciació. Aquesta és la batalla: anar ficant al cap de la gent que cal estalviar, primer; que cal canviar el model de consum, després; i que tots podem ser responsables de la producció i distribució eficients i sostenibles de l'energia, finalment.

Em sap greu el poc ressò que ha tingut aquesta noticia. Tampoc m'agrada que l'ajuntament s'hagi fet l'orni.

En tot cas, aquí queda escrit. Demà, com una iniciativa contra el canvi climàtic, a molts llocs del món s'apagaran els llums. El meu suport.

Molt bé per aquesta iniciativa. Però anant més enllà, avui, demà i sempre, les 3R: Redueix el teu consum i les teves deixalles, Recicla les deixalles per a que se'n facin materials nous, Reutilitza els objectes mentre es puguin fer servir, repara'ls si cal, i quan ja no serveixin pel la seva tasca original, destina'ls a una altre tasca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada