Pàgines

divendres, 6 d’abril del 2007

IPCC-Summary for Policymakers

Avui s'ha realitzat la conferència de premsa prevista del IPCC (Intergovernmental panel on climate change) a l'edifici Carlemany de la Comissió Europea, a Brussel·les. A la web de l'IPCC han penjat el "Summary for Policymakers", o sigui, el resum per als que dissenyen o polítiques -intel·ligent la distinció que fa l'anglès entre polític i "policymaker"-
A continuació tradueixo els punts del sumari. Els punts es desenvolupen al PDF que he enllaçat. Aquest resum diu que:
"Hi han evidències observables a tots els continents i la majoria dels oceans que molts dels sistemes naturals estan sent afectats per canvis climàtics regionals, particularment per increments de temperatura".
"L'avaluació de les dades des del 1970 mostra que l'escalfament provocat per l'home ha tingut una influència sensible en molts sistemes biològics i físics".
"Estan manifestant-se altres efectes del canvi climàtic regional en habitats humans i naturals, encara que costa de discernir-los degut a l'adaptació al medi i a causes no relacionades amb el canvi climàtic".
"Es disposa de molta més informació, provinent d'un ampli rang de sistemes i regions que es refereix a com afectarà el canvi climàtic. Per a l'anàlisi avui s'inclouen nous sistemes i regions que abans no estaven disponibles per a l'avaluació".
"L'estudi dels impactes es pot estimar avui de forma més sistemàtica i per a un rang de possibles increments de temperatura mitjana global"
"Els impactes en la indústria, societats, salut, disponibilitat d'aigua dolça, rendiment de l'agricultura... deguts a l'alteració dels ritmes i intensitat climàtics, de que les temperatures i climes extrems, del canvi als nivells del mar, provocaran, molt probablement, canvis".
"Alguns dels grans canvis climàtics tenen potencial per a provocar grans efectes sobretot més enllà del segle XXI "
"Avui ja s'està duent a terme alguna adaptació al canvi climàtic, però a escala limitada".
"L'adaptació és necessària per assumir els efectes de l'escalfament. L'escalfament és inevitable degut a les emissions del passat".
"Es disposa de gran varietat d'opcions d'adaptació, però l'adaptació que s'està duent a terme en l'actualitat va encaminada a reduir la vulnerabilitat al futur canvi climàtic. Hi han barreres, límits i costos (de l'adaptació ) però, que no estan plenament entesos".
"La vulnerabilitat al canvi climàtic pot veure's exacerbada per la presència d'altres forces".
"La vulnerabilitat futura depèn no només del canvi climàtic sinó de les vies de desenvolupament"
"El desenvolupament sostenible pot reduir la vulnerabilitat al canvi climàtic. El canvi climàtic pot impedir que es puguin assolir vies de desenvolupament sostenible".
"Molts impactes poden ser evitats, reduïts o retardats mitjançant la reducció d'emissions".
"Una cartera de mesures d'adaptació i mitigació pot disminuir els riscos associats al canvi climàtic".
"L'impacte del canvi climàtic variarà a cada regió, però el resultat agregat, partint de la situació actual, molt probablement imposarà uns costos anuals nets que aniran incrementant-se a mida que la temperatura global pugi".
"Cal continuar l'observació sistemàtica i la recerca"

A mi, però, em queda un dubte: que és "desenvolupament sostenible"? Aquest terme no apareix definit al document.
El canvi climàtic és aquí. I a més, tenim un consens internacional d'experts que certifiquen l'evidència. Les solucions? No. No hi ha cap solució. Per tant, només queda l'adaptació. I reducció d'emissions per a mitigar-ne alguns efectes i, aquí és on perdo la pista, desenvolupament sostenible. Desenvolupament? De debò? Sostenible? com?
Què és el desenvolupament sostenible? És real o una ficció per a no encarar la necessitat del "Decreixement" i d'un canvi de valors global?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada